Roken en drinken

Stoppen met roken en alcohol

sigaret

Oktober is Stoptober, een  maand waarin vele rokers proberen te stoppen met roken.

Ik kom uit een tijd dat mijn vader, huisarts nota bene, voor het onderzoeken van een patiënt even zijn sigaretje moest wegleggen. Zijn bureau zat dan ook onder de brandgaten. Iedereen rookte toen en het was overal toegestaan, waar je ook kwam. Zelfs de leraar voor de klas draaide een shagie.

Ik pikte op mijn 11de stiekem sigaretjes van mijn vader. Vond het super vies, maar hdet was spannend en je hoorde erbij. Tegenover de HBS waar ik zat, op Curaçao, was een supermarkt die zelfs sigaretjes verkocht aan schoolkinderen. 5 cent per stuk.

‘Heb je een vuurtje voor me’ was een mooie openingszin om contact te leggen.

Iedereen had wel een aansteker bij zich. Dat waren hele andere tijden en kan ik me niets meer bij voorstellen. Gelukkig heb ik niet lang gerookt en kon ik makkelijk stoppen.

Roken is bijna uit ons leven verbannen door allerlei regeltjes en inmiddels gezien de prijs een hele dure bezigheid/verslaving. En daar ben ik blij om. Roken is gewoon super ongezond. Daarbij denk ik dat iedereen natuurlijk moet kunnen doen wat hij/zij wil zolang anderen er geen last van hebben. En daarbij word het maken van eigen keuzes tegenwoordig al zo aan banden gelegd.

Maar hoe zit het met alcohol?

Eerlijk gezegd denk ik dat alcohol net zo’n groot of zelfs een veel groter probleem is dan roken.

Stopalcohol, zou ook een mooie actie zijn. Wel kennen we inmiddels de Dry Januari.

Bij het doen van mijn dagelijkse boodschappen loop ik langs een enorm vak met alcoholische drankjes. Dit vak is net zo groot als dat van zuivelproducten. Het sigaretten vak is inmiddels verborgen.

Een wijntje hoort er bij. Ik krijg vreemde opmerkingen als ik zeg dat ik niet (meer) drink. Ongezellig hoor, waarom niet? Eentje kan toch? Ik heb gezien en persoonlijk ervaren wat alcohol met je kan doen.

Alcohol is simpelweg een drug!

Gelukkig zijn hier tegenwoordig ook regeltjes voor. Bijvoorbeeld dat je jongeren hun identiteit moeten tonen in de winkel of café, maar verder? Ik zie meer mensen kapot gaan door alcohol dan door sigaretten.

De bekende woorden van Martien Meiland  van Chateau Meiland : ‘en nu Wijnen!’

Klinkt zo gezellig maar, is dat zo? Wel als je het bij een glaasje kunt houden maar hoe gezellig is het als je de volgende dag niet eens meer weet wat je hebt gedaan?

Kortom, probeer het eens. Een maandje zonder alcohol. Je zal verbaasd staan over het resultaat.

Je hebt veel meer energie, voelt te fitter en je valt ook nog eens van af! Alcohol maakt dik!

LEESTIP. Klik op afbeelding

Alcohol onder contorle