Vegetarisch koken

Vegetarisch koken, waarom en hoe?

Vegetarische kookboeken.

Als je opgeroeid bent met vlees, aardappels en groente met jus als avondeten, weet je niet beter.  Misschien denk je er niet eens bij na hoe het allemaal op je bord  beland. Het is ‘gewoon’ een stuk vlees. Ook het plakje ham of kipfilet komt uit een verpakking en is voor velen niets meer dan hartig beleg voor op je boterham.

Op een dag besloot mijn, toen 6 jarige dochter nooit meer vlees te willen eten. Haar woorden waren dat ze geen ‘stuk dood dier’ op haar bord wilde hebben. Tot de dag van vandaag, ze is nu 40 jaar, heeft ze ook nooit meer iets van vlees gegeten.

Koe op een broodje

Ik hield altijd al van veel variatie en fantasie in mijn keuken en vlees hoefde niet perse een onderdeel van de maaltijd te zijn. Een dag of een paar dagen per week zonder is/was sowieso nooit een probleem. 

Het gevoel wordt steeds  sterker als ik nu alle vleesafdelingen in de supermarkten zie. Weet jij wat de achtergrond is? Hoe die dieren daar zijn gekomen om ons een stuk vlees te geven op ons bord?

Vlees is een massaproduct geworden.

We gaan steeds minder naar de slager voor een stukje vlees, het is een massaproductie geworden! De kilo knallers vliegen je om je oren in de supermarkt.

Het dierenleed is een van de redenen waarom veel mensen besluiten vlees uit het menu te schrappen. Vlees moet zo goedkoop mogelijk geproduceerd worden met alle dramatische gevolgen van dien. Denk aan de megastallen. De dieren worden met duizenden opgesloten alsof het ‘dingen’ zijn zonder enig gevoel. Dieren voelen wel degelijk  liefde, pijn en verdriet.

Ze moeten zo snel mogelijk volgroeid zijn om naar de slacht te kunnen en goedkoop op je bord te liggen.

Schrikbarend hoeveel stalbrander er elk jaar weer zijn waarbij duizenden dieren omkomen. Dan nog de ziektes, zoals bijvoorbeeld varkenspest en vogelgriep, waardoor de dieren of hun producten (eieren bijv.) niet meer bruikbaar zijn voor consumptie. 
1. Je veroorzaakt minder dierenleed

Als je altijd vegetarisch zou eten, worden gemiddeld 900 dieren niet voor jou alleen geslacht. ( info: Wakker dier)

2. Je leeft gezonder

Vegetariërs leven gezonder. Te veel rood en bewerkt vlees kan voor gezondheidsproblemen zorgen, zoals hart-en vaatziekten, beroertes, diabetes en kanker. Denk alleen maar aan de manier hoe dieren worden gefokt, niets natuurlijks aan, hoe ze snel moeten groeien, niet de juiste voeding en beweging krijgen.

3. Het is beter voor klimaat en milieu

De veehouderij veroorzaakt wereldwijd 14,5 procent van alle broeikasgassen die vrijkomen door menselijk handelen. Jaarlijks stoot één koe net zo veel broeikasgassen uit als één auto die ruim anderhalf keer de aarde rondrijdt. Voor elke kilo vlees is ontzettend veel water en voer nodig. Voor de productie van dit voer wordt soms tropisch oerwoud gekapt, met het verdwijnen van biodiversiteit als gevolg. (Info: wakker dier)

4. Vegetarisch eten wordt steeds lekkerder

Wat mij betreft kan dat zonder vleesvervangers, deze zijn niet bepaald een gezonde optie. Er is van alles mee gedaan o het de smaak en uiterlijk van vlees te geven. Laat je fantasie eens gaan of laat je inspireren door e.o.a. vegetarisch kookboek.

VEG Jamie Olivier

NR 1 OP DE LIJST VAN VEGETARISCHE KOOKBOEKEN

Vegetariër of Flexitariër?

Waar flexitariërs vaker vegetarisch eten, laten vegetariërs vis en vlees helemaal staan. Momenteel telt ons land ruim 750 duizend vegetariërs. Wie wel vis en schaaldieren eet, leeft pescotarisch.  Veganisten kiezen ervoor om helemaal geen dierlijke producten te eten of te gebruiken. Dus ook bijvoorbeeld geen eieren, kaas of melk.

Ik hoop dat je door het lezen van deze blog misschien erover gaat nadenken om toch minder, of helemaal geen vlees meer te eten. Wie weet doe je dat al jaren! len is dat wel een hele verandering. Begin eens met 1 dagje per week.

Onderstaand heb ik wat boeken verzameld waar heerlijke recepten in staan. Voor de ervaren- of beginnende vegetariër. Neem eens een kijkje.